HTC One X – Nieuws & Review

  • HTC One X en One X Plus krijgen geen updates meer

    htc-one-x-plus-android-4-2-update

    Het lijkt er sterk op dat Android versie 4.2 en versie 5.0 van de Sense interface het softwarematige eindstation zijn van zowel de HTC One X, als de One X Plus. De Engelse tak van HTC liet dit weten via Twitter, om eraan toe te voegen dat beide toestellen in de huidige staat, en met de huidige software optimaal functioneren. Hoewel de One X Plus in feite nog maar een maand of veertien op … [Lees verder...]

    Update naar Android 4.2 voor de HTC One X en One X Plus arriveert

    htc-one-x-android-4-2-sense-5

    Dat de update naar Android 4.2 voor de HTC One X en de One X Plus onderweg was, wisten we al - en vandaag is HTC dan ook begonnen met het uitrollen van de nieuwe software in ons land. De update wordt zoals gebruikelijk 'over the air' aangeboden - je krijgt dus vanzelf een melding op jouw toestel zodra je 'm kunt installeren. De update brengt onder andere HTC's nieuwe Sense interface - … [Lees verder...]

    Android 4.2 update voor de HTC One X (en de Plus) ook van start in Europa

    htc-one-x-android-4-2-update

    Nadat nog maar kort geleden de uitrol van de Android 4.2 update - inclusief versie 5.0 van de Sense interface - van start ging voor de HTC One X Plus, is deze nu ook begonnen voor de One X. Wie anders dan de bekende twitteraar @LlabTooFeR weet te melden dat het dit maal de Europese markten zijn die het eerst aan de beurt komen. Op dit moment lijken het vooral landen in Oost- en Noord-Europa … [Lees verder...]

    Meer One X nieuws

HTC One X review

De Koning is dood, leve de Koning! Het einde van de veelbesproken, maar commercieel uiteindelijk niet enorm succesvolle Sensation lijn van HTC wordt nu ingeleid door de One serie smartphones. Aan het hoofd ervan: de HTC One X. Tijd voor een beknopte preview, voordat het toestel over een maand in de schappen zal liggen.

 

 

De eerste indruk

Nadat HTC jarenlang had vastgehouden aan een design dat weleenswaar per toestel veranderde, maar toch iedere keer eenzelfde indruk achterliet, oogt de HTC One X verfrissend. Bijna futuristisch, dankzij de mooi vormgegeven achterkant. De voorkant van het toestel doet op punten denken aan een vlotte versie van de Nokia Lumia: het scherm lijkt enigszins op het toestel te liggen – een mooi effect. Wat ook vergelijkbaar is met de Lumia, is de body die van polycarbonaat is gemaakt. Dit is een mooi woord voor een rubberachtige kunststof. Het voordeel hiervan is, behalve de fijne grip, dat er geen lak op de body is aangebracht. Het polycarbonaat ís de kleur zelf. Krassen kunnen dus niet ontstaan. En wie toch het zeker voor het onzeker kiest, heeft keus uit een groot aantal HTC One X hoesjes die binnenkort leverbaar zullen zijn.

 

Onder de motorkap

Natuurlijk draait het bij de One X allemaal om de technische hoogstandjes die HTC in het toestel heeft gepropt. Om te beginnen vinden we onder de motorkap een quad core processor draaiend op 1,5 GHz. Je kunt je afvragen wat het nut is van zoveel rekenkracht in een smartphone – sommige laptops doen het met minder. De truc zit hem hier niet zozeer in de rekenkracht zelf, maar in het feit dat zo’n processor de meeste taken op zijn sloffen aan kan. Gevolg: weinig energie verbruik, en dus een batterij die langer meegaat. Om dit effect nog kracht bij te zetten vinden we in de processor stiekem nog een vijfde ‘core’ – eentje die niet zo snel is als de rest, en puur aanwezig is om makkelijke taken uit te voeren met een minimaal energieverbruik. En dit werkt ten dele, zoals je later kunt lezen.

 

Beeldscherm

Echter, er is één element van de HTC One X die nog veel opvallender is dan de – verder onzichtbare – quad core processor: het 4,7 inch LCD scherm. Of beter gezegd: Super LCD2 scherm, met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Op papier betekent dit: een superscherp beeld met mooie, realistische kleuren. Ondanks het feit dat het contrast van een LCD scherm minder groot is dan dat van een Amoled scherm zoals Samsung ze gebruikt, maar ook de HTC One S, is de weergave natuurlijker, en de kleuren minder opgefokt.

In de praktijk maakt het scherm onze verwachtingen helemaal waar. Het beeld is simpelweg fantastisch: groot, haarscherp, met fantastische kleuren, en zelfs het contrast is indrukwekkend voor een LCD scherm. Wat ons betreft maakt alleen al het beeldscherm de One X tot één van de absolute toppers van 2012.

 

Sense and Android

Synoniem met de HTC One serie zijn zowel Android 4.0 als Sense 4.0. Zoals we hier al eerder schreven leek HTC in de nieuwe versie van de Sense interface wat te hebben bezuinigd op toeters en bellen, waardoor alles er wat strakker uitziet. Bij nader inzien is er niet zozeer bezuinigd – veel effecten en animaties zijn nog steeds aanwezig – maar op één of andere manier is het HTC gelukt deze wat subtieler te implementeren. Het resultaat: een rustiger werkende interface.

Sense op de HTC One X draait soepel, erg soepel. Dit geldt overigens voor de gehele gebruikerservaring – switchen tussen verschillende apps gaat razendsnel, alles reageert prettig, en op vertragingen kunnen we het toestel niet betrappen. Natuurlijk vind je op de One X alles wat je gewend bent van een moderne smartphone: email, browser, agenda, Maps, navigatie, Youtube, muziek luisteren, video kijken, fotoalbums, een goede camera, en natuurlijk de befaamde Android Markt – pardon: Google Play, met zijn eindeloze voorraad apps, games, wallpaper, etc. etc. Zelfs telefoneren en SMSsen behoren nog steeds tot de mogelijkheden.

 

Opslag

De HTC One X is standaard voorzien van 32 GB opslagcapaciteit – oftewel ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Tel daarbij nog 25 GB gratis DropBox opslag ‘in de cloud’ bij op, en je moet toch aardig je best gaan doen om ruimtegebrek te krijgen. Mocht je dit echter lukken, dan is er helaas geen optie om een MicroSD geheugenkaartje bij te plaatsen. Volgens sommigen jammer – de meesten zullen deze mogelijkheid niet missen.

 

Camera

Net als de andere One serie toestellen, staat natuurlijk ook bij de One X de camera centraal. Voorzien van een speciale camera chip – ImageChip genaamd, verrassend genoeg – is het HTC gelukt om ervoor te zorgen dat je razendsnel foto’s kunt nemen. Dit lijkt prima te werken, ook combinatie met het opnemen van 1080p HD. Tevens is het mogelijk om de camera knop ingedrukt te houden, om zo in rap tempo een hele serie foto’s achter elkaar te nemen. Met een camera die zoveel verbeterd is ten opzichte van HTC’s vorige smartphone modellen is het bijna zonde dat er niet gedacht is aan een hardware camera knop. Met de beeldkwaliteit is in ieder geval niets mis – voorbeeld foto’s vind je bijvoorbeeld HIER, en een voorbeeld filmpje in HD hieronder:

 

Media Link

Erg leuk is ook de Media Link, een draadloze HDMI adapter, waarmee je de One X moeiteloos aan iedere HD televisie koppelt. Zo kun je je met een snelle ‘swype’ met drie vingers direct de link activeren. Vervolgens kun je kiezen of je het scherm van je toestel op TV wilt weergeven, of dat je bijvoorbeeld op de TV foto’s of een film wilt laten zien, terwijl je op je One X gewoon kunt emailen, browsen, etc.


Beats Audio

Natuurlijk is ook de HTC One X voorzien van HTC’s Beats Audio technologie, hoewel het toestel schijnbaar zonder speciale Beats Audio koptelefoon geleverd zal worden. Of dit zo’n ramp is, is nog maar de vraag. Beats Audio is prima geschikt voor wie electronische muziek graag hard luistert – voor alle andere gevallen voldoet de One X prima zonder Beats Audio headset, of muziekinstelling.

 

Batterij

Gezien de fantastische technologie die in de One X te vinden is, deed de capaciteit van de batterij ons enigszins fronsen: 1800 mAh. HTC heeft voor de One X gekozen voor een heel gewone batterij met een erg gemiddelde capaciteit, die wél een quad core processor en een 4,7 inch HD scherm van energie moet voorzien. En eerlijk is eerlijk: dit is te merken. Natuurlijk de One X doet langer met een batterij dan sommige oudere HTC toestellen die berucht waren om de korte batterijduur. Een dag kwamen we er mee door, met redelijk wat email – voornamelijk over WiFi, af en toe wat browsen, paar telefoontjes tussendoor, en nog een handvol apps. Maar grensverleggend is de batterijcapaciteit van de One X allerminst. Opvallend is dat het lijkt alsof de batterij bevroren is zolang het toestel niet actief gebruikt wordt. Dit wekt in eerste instantie de illusie dat je dááágen gaat doen met een batterijlading. Echter, zodra je het toestel actief gaat gebruiken wordt duidelijk dit niet het geval is. HTC’s truc met de vijfde idle-core werkt dus, maar blijkt slechts beperkt effectief, omdat de vier ‘grote’ cores alsnog veel gebruikt worden zodra de One X niet op standby staat.

Nogmaals: de batterijduur is zeker niet slecht, maar we hadden stiekem wel iets meer verwacht van een high tech vlaggenschip smartphone anno 2012.

 

Slotsom 

De HTC One X heeft absoluut de uitstraling die HTC nodig heeft om op een frisse manier de smartphone markt te bestormen. Er valt maar weinig op te merken over het toestel – het gebrek aan MicroSD slot zal maar voor weinigen een probleem zijn, en een dag kom je goed door met de batterij mits je niet gaat zitten gamen, en af en toe erin slaagt het toestel even weg te leggen. Dit laatste kan wel een probleem zijn, want dankzij het fantastische beeldscherm en de soepele gebruikerservaring is de kans groot dat je ermee blijft spelen.

En tenslotte: wie het toestel mooi maar tóch een tikje aan de grote kant vindt, kan altijd nog een blik werpen op de HTC One S.

Pluspunten

  • beeldscherm
  • snelheid
  • Sense 4.0 interface
  • camera

Minpunten

  • geen microSD slot
  • batterijduur is goed, maar kan beter

Meer informatie:

GSMWijzerTyphoneStudentMobielBelSimpelPDAShop
GSMWijzerTyphoneStudentMobielBelSimpelPDAShop
TypeTele2
Smartmix
300
T-Mobile
SmartPlus
300
Hollandsenieuwe
Sim Only 275
Vodafone
Altijd 42,50
T-Mobile
SmartPlus
230
Min/SMS
Internet
300/300
500 MB
300/300
500 MB
275/275
500 MB
90/onbeperkt
10000 MB (10 GB)
230/230
Onbeperkt
Prijs toestelGRATIS!GRATIS!
(+inruilactie!)
€ 260,-GRATIS!€ 41,-
Starttarief
p/mnd1
€ 32,-€ 20,31€ 16,75€ 31,88€ 20,29
Gemiddeld
p/mnd2
€ 33,25€ 36,81€ 28,-€ 38,44€ 40,98
Link
T-MobileVodafoneKPNHiTele2
T-MobileVodafoneKPNHiTele2
TypeSmart Plus
300
Vodafone
Bel+SMS+Web
Vaak 50
KPN
Mobiel
250
Hi
Medium
75
Tele2
Smartmix
300
Min/SMS
Internet
300/300
Onbeperkt
200/onbeperkt
500 MB
250/250
250 MB
75/75
500 MB
300/300
1000 MB
Prijs toestel€ 59,95€ 59,99LeaseLeaseGRATIS!
Starttarief
p/mnd1
€ 22,82€ 37,50 € 25,-€ 24,50€ 22,50
Gemiddeld
p/mnd2
€ 46,55€ 47,50€ 45,-€ 38,-€ 37,81
Link