Schermvergelijking: HTC One X en One S

Wie het nieuws rond HTC’s nieuwe smartphone serie een beetje heeft gevolgd, weet natuurlijk al dat de HTC One X het paradepaardje van het stel is met zijn Nvidia Tegra 3 quad core processor. Maar zoals je HIER al kon lezen blijft de HTC One S allesbehalve achter op prestatievlak dankzij de ‘next generation’ dual core Snapdragon S4 processor. Het netto resultaat: beide toestellen zijn min of meer even snel.

Maar natuurlijk zijn er meer verschillen aan te wijzen tussen beide smartphones. Het meest in het oog springen natuurlijk de schermen van de toestellen. Waar de HTC One X is uitgerust met een 4,7 inch Super LCD 2 display, moet de One S het doen met ‘maar’ een 4,3 inch scherm van het Super Amoled type. We zetten voor- en nadelen van beide schermen hier op een rijtje.

Zoals gezegd: als het op grootte aankomt biedt de One X simpelweg meer scherm – 0,4 inch om te precies te zijn. In het Nederlands betekent dit dat de diagnonaal van het scherm van de One X ongeveer één centimeter groter is dan dat van de One S. Uiteraard betekent dit dat de One X ook een fractie groter is dan de ook al niet zo kleine One S. De One X meet dan ook 13,4 bij 7 centimeter en is ruim 9 millimeter dik. De One S is net even wat handzamer met zijn 13 bij 6,5 centimeter en een dikte van nog geen 8 millimeter.

De One X biedt op dit grotere scherm ook meer pixels voor je geld: 1280 bij 720 stuks, om precies te zijn. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van zo’n 312 pixels per inch. Dit zorgt voor een uitermate scherpe weergave. Als de One X een Apple telefoon was stond er met koeieletters ‘Retina’ op (bij wijze van spreken dan). Ook op dit vlak is de One S een stapje bescheidener. Dit toestel biedt een zogeheten qHD resolutie, oftewel 960 bij 540 pixels – op een 4,3 inch scherm nog altijd goed voor een pixeldichtheid van 256 pixels per inch.

Tot zover de getalletjes. De HTC One X is zoals gezegd voorzien van een LCD scherm, en wel eentje van de nieuwe generatie die – we verzinnen het niet – LCD 2 heet. Ten opzichte van de vorige generatie LCD schermen is de kleurweergave sterk verbeterd. In combinatie met de hoge pixeldichtheid lijkt het beeld van de One X óp het toestel te liggen.

De HTC One S biedt dus minder pixels, maar heeft – als het je smaak is – één groot voordeel: het Super Amoled scherm. Hoewel iets minder scherp dan dat van de One X, biedt de One S dat ene ding waar velen al gefascineerd door raakten: een oneindig contrast. Een LCD scherm wordt namelijk altijd verlicht, ook als het ‘op zwart’ staat. In een Amoled scherm zijn het de pixels zelf die licht geven – of niet. Een zwarte pixel geeft gewoon geen licht, en is dus ook echt helemaal zwart. Dit klinkt als een onopvallend iets, maar iedereen die een goed Amoled scherm heeft gezien, weet wat het effect ervan is. En zeker als de rand rond het scherm zwart is, is het moeilijk om te zien waar het scherm precies ophoudt en de rest van het toestel begint, bijvoorbeeld als er een bijna-helemaal-zwarte wallpaper is ingesteld.

Wel moeten we vermelden dat het Amoled scherm van de One S gebruikt maakt van de zogeheten Pentile subpixel matrix. Zonder nog verder in de technische details ervan te duiken (dat kun je HIER): dit geeft in theorie een iets minder scherp beeld dan wanneer er een RGB subpixel matrix zou worden gebruikt (zoals bijvoorbeeld in de Samsung Galaxy S4).

Samenvattend kunnen we zeggen dat het scherm van de HTC One X op veel gebieden beter – lees: scherper – is dan dat van de HTC One S. Maar het is en blijft een LCD scherm, dus wie de fascinatie van het oneindige contrast van de HTC One S kent zal het niet eenvoudig vinden een keuze te maken.

 


Reacties

  1. wanneer is de One X verkrijgbaar, bij voorkeur in zwart

Laat wat van je horen

*