Snapdragon S4 demo [benchmark update!]

We weten ondertussen al dat de (Europese) One X een quad-core Tegra 3 processor krijgt waar de One S het zal moeten doen met een dual-core Snapdragon S4 van Qualcomm. Het is logisch om te denken dat een quad-core processor een stuk sneller is dan zijn dual-core broertje. In theorie is dit ook zeker het geval, maar de praktijk leert tot op heden dat dit verschil soms minimaal is. De reden hiervoor is (vooral als het om smartphones en tablets gaat) dat veel applicaties en programma’s helemaal niet zijn geoptimaliseerd om gebruik te maken van die 4 kernen.

In theorie zou een quad-core processor ongeëvenaarde snelheid moeten laten zien, maar als het programma wat je gebruikt maar twee van de twee kernen kan benutten dan is een groot verschil in snelheid ver te zoeken. Hieronder een simpel filmpje dat demonstreert waartoe de Snapdragon S4 die in de One S zit aan kan als het gaat om grafische prestaties.

We zien hier dat de dual-core processor zonder moeite een online 3D schietspel in full HD kan afspelen. Een quad-core processor zou het hier niet zo gek veel beter doen, simpelweg omdat het spel niet is gemaakt met 4 processor kernen in het achterhoofd. We zagen hetzelfde gebeuren toen de quad-core revolutie in die huiskamer belande in de vorm van computers en laptops. De rekenkracht was beschikbaar voor iedereen, maar het duurde een aanzienlijke tijd voordat er applicaties kwamen die ook echt gebruik maakte van deze kracht.

Wij denken dat deze ontwikkeling een stuk sneller zal gaan in de mobiele wereld. Langzaam maar zeker lijkt de standaard steeds hoger te worden. Single-core processors worden nu al als low-end beschouwt terwijl dual-core nu de standaard lijkt te zijn. Wellicht dat over een jaartje alweer mobiele quad-core cpu’s als normaal worden beschouwt.

[update]

hier nog een kleine update met wat recente benchmarks van de Snapdragon S4 chip. Een knappe kop bij Android Central heeft wat screenshots online gezet die overduidelijk laten zien dat er met de Snapdragon S4 niet te spotten valt. De test is gedaan met de Amerikaanse One X die draait op een S4 chip (dezelfde als de One S). Wel is het zo dat de test is gemaakt door Qualcomm, de maker van de chip. Dit zou dus kunnen betekenen dat de test een iets te mooie score weergeeft, maar desalniettemin staan wij er toch nog van te kijken!

(dank aan: Androidworld.nl)


Laat wat van je horen

*